d

Αναζήτηση Προϊόντων

Κοινοποίηση

  • No products in the cart.

Σκοποβολή

Σκοπευτικά αγωνίσματα

1. Sporting

Το νεότερο σκοπευτικό αγώνισμα είναι και εκείνο που προσελκύει τον μεγαλύτερο αριθμό ερασιτεχνών. Χαρακτηρίζεται από την ποικιλία των δίσκων που χρησιμοποιούνται (δύο με δύο ζεύγη σε κάθε θέση) για την προσομοίωση της πτήσης και των κινήσεων του παραδοσιακού θηράματος. Χρησιμοποιούνται κυρίως λειόκαννα τουφέκια και φυσίγγια με σκάγια.
Διατίθενται μοντέλα Sporting σε διαμετρήματα 20, 28, και 410

Τα τουφέκια που αναπτύχθηκαν γι αυτό το αγώνισμα χαρακτηρίζονται από:

Mobilchoke: Η ποικιλία των δίσκων καθιστά αναγκαία την αλλαγή της σύσφιξης (choke).

Ζύγισμα: Η κατανομή του βάρους στο όπλο έχει μελετηθεί, για να παρέχει φυσική ισορροπία γύρω από τον πείρο. Έτσι επιτυγχάνεται η κατάλληλη ταλάντωση και η ανεύρεση του στόχου, που είναι διαφορετική από δίσκο σε δίσκο.

Κοντάκι με κλίσεις, για να βοηθά την εστίαση μέσω της ρίγας: Η κλίση του κοντακιού είναι τόσο λεπτή, όπως παραδοσιακά χρησιμοποιείται στο κυνήγι, και η πιστολοειδής λαβή βοηθά στην παρακολούθηση του στόχου και οδηγεί το χέρι προς τη σκανδάλη

Μακρύτερες κάννες: Οι κάννες Sporting αρχίζουν με ελάχιστο μήκος 28” (71 χιλ.) στο διαμέτρημα 12. Πρόσφατα, καθώς η πολυπλοκότητα του αγωνίσματος αυξήθηκε και οι δίσκοι κινούνται σε μεγαλύτερες αποστάσεις, οι κάννες έχουν μακρύνει στο μήκος των 32” (81 χιλ.).

N° 1 – Περάσματα

Οι δίσκοι φθάνουν από αριστερά ή δεξιά, μονοί ή ντουμπλέδες και περνούν πολύ γρήγορα μέσα από δέντρα και φυτά, παρομοιάζοντας το πέταγμα της μπεκάτσας.

N° 2 – Κυνήγι

Το είδος αυτό της σκοποβολής μιμείται το κυνήγι της πέρδικας ή παρόμοιων θηραμάτων που πετούν ψηλά προς το μέρος του σκοπευτή.

N° 3 – Βολές προς τα εμπρός

Οι δίσκοι έρχονται από πίσω, όπως στο κυνήγι των ορτυκιών ή από εμπρός, όπως ακριβώς πετάγεται ο φασιανός.

N° 4 – ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΑΠΟ ΠΥΡΓΟ

Οι δίσκοι ακολουθούν την πτήση υδροβίων και φασιανών και εκτοξεύονται από πύργους ύψους 30 μέτρων.

N° 5 – ΚΥΝΗΓΙ ΛΑΓΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙΟΥ

Οι δίσκοι παρομοιάζουν τα ακανόνιστα βήματα του λαγού και το πέρασμα ενός πουλιού κινούμενοι στην ίδια κατεύθυνση.

N° 6 – ΚΥΝΗΓΙ ΠΑΠΙΑΣ

Εδώ οι δίσκοι εκτοξεύονται ψηλά με μεγάλη ταχύτητα και απομακρύνονται από τον σκοπευτή. Τυπική κίνηση πάπιας.

N° 7 – ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΣΕ ΠΤΩΣΗ.

Ο δίσκος παρομοιάζει την πτήση περιστεριού περνώντας ψηλά και από πίσω.

2. Trap

Ο σκοπευτής κινείται σε πέντε διαφορετικές θέσεις βολής κατά μήκος μιας γραμμής δέκα πέντε μέτρα μακριά από την καταπακτή, απ’ όπου εκτοξεύονται οι δίσκοι. Κάθε πούλα είναι για έξι σκοπευτές, πέντε στις βαλβίδες και έναν εφεδρεία.
Από τη στιγμή που ο σκοπευτής σηκώνει το όπλο και σκοπεύει, όλα τα χαρακτηριστικά του τουφεκιού παίζουν το ρόλο τους, για να διασφαλίσουν την ακρίβεια της βολής και το σίγουρο κράτημα.
Το τουφέκι είναι ζυγισμένο, για να ακολουθεί τις κινήσεις του σκοπευτή, και η σωστή κατανομή του βάρους είναι προς τις κάννες.

3. Universal Trap

Ο σκοπευτής κινείται σε πέντε διαφορετικές θέσεις βολής κατά μήκος μιας γραμμής δέκα πέντε μέτρα μακριά από την καταπακτή, απ’ όπου εκτοξεύονται οι δίσκοι. Κάθε πούλα είναι για έξι σκοπευτές, πέντε στις βαλβίδες και έναν εφεδρεία.

Από τη στιγμή που ο σκοπευτής σηκώνει το όπλο και σκοπεύει, όλα τα χαρακτηριστικά του τουφεκιού παίζουν το ρόλο τους, για να διασφαλίσουν την ακρίβεια της βολής και το σίγουρο κράτημα.

Το τουφέκι είναι ζυγισμένο για να ακολουθεί τις κινήσεις του σκοπευτή, και η σωστή κατανομή του βάρους είναι προς τις κάννες.

4. Διπλό Trap

Οι σκοπευτές ρίχνουν, αλλάζοντας πέντε διαφορετικές θέσεις βολής, όπως και στο Ολυμπιακό Trap, αλλά πρέπει να έχουν δύο φυσίγγια στο όπλο. Οι δύο στόχοι εξέρχονται ταυτόχρονα με σταθερές, αλλά αποκλίνουσες τροχιές. Εκτοξεύονται από δύο μηχανές σε καταπακτή δέκα πέντε μέτρα μακριά από τον σκοπευτή. Το ιδεώδες τουφέκι είναι παρόμοιο με του Trap, με μια διαφορά στην πρώτη κάννη. Το σύστημα Mobilchoke(R) επιτρέπει στο σκοπευτή να επιλέξει σύσφιξη για την πρώτη βολή.

5. American Trap

Ο σκοπευτής στο American Trap δεν αλλάζει θέσεις βολής, αλλά κινείται στην επόμενη θέση κάθε πέντε δίσκους. Για κάθε γύρο υπάρχουν πέντε σκοπευτές στις θέσεις βολής.Όπως και στο Ολυμπιακό Trap, ο σκοπευτής αρχίζει, κρατώντας το όπλο. Επειδή ο δίσκος είναι κοντά, απαιτεί περιορισμένη κίνηση και με ακρίβεια, ενώ το τουφέκι πρέπει να είναι αρκετά αδρανές και γι’ αυτό να έχει «βαριές» κάννες. Η πολύ ψηλή σκοπευτική ρίγα  και το κοντάκι είναι τα χαρακτηριστικά που προκαλούν τους σκοπευτές να βάλλουν στο στόχο, ενώ ο δίσκος ανεβαίνει.

6. Skeet

Ο σκοπευτής ρίχνει από οχτώ διαφορετικές θέσεις βολής που βρίσκονται σε ημικύκλιο με ακτίνα 13,20 m. Οι μηχανές που εκτοξεύουν τους στόχους βρίσκονται σε δύο οικίσκους, έναν ψηλό αριστερά που ονομάζεται «Πουλ» και ένα χαμηλό δεξιά που ονομάζεται «Μαρκ». Στο Ολυμπιακό Skeet ο σκοπευτής ξεκινά με το όπλο σε στάση αναμονής, ενώ στο AmericanSkeet με το όπλο σε επώμιση. Τα τουφέκια σ’ αυτά τα δύο αγωνίσματα είναι διαφορετικά.

Αυτό του Ολυμπιακού Skeet χρειάζεται ελαφριές κάννες, για να εξασφαλίζει ταχύτητα στην επώμιση και την ταλάντωση. Το κοντάκι, η λαβή και το πέλμα έχουν συγκεκριμένο σχήμα, για να εξυπηρετούν αυτές τις ανάγκες. Για το American Skeet, δεν διαφέρουν μόνο το σχήμα του κοντακιού και του πέλματος, αλλά και το βάρος και το ζύγισμα. Στην πραγματικότητα ο σκοπευτής αρχίζει με το όπλο ήδη σε επώμιση.

7. Electrocibles

Ο σκοπευτής ρίχνει στο electrocible, το οποίο εκτοξεύει τυχαία ένας από τους πέντε καταπέλτες που βρίσκονται 25 μέτρα μακριά, και πρέπει να το πετύχει, πριν περάσει ένα δακτύλιο στα 21 μέτρα.
Η απόσταση ανάμεσα στον σκοπευτή και τον καταπέλτη μπορεί να αυξηθεί στα 28 μέτρα, αν ο αγώνας περιλαμβάνει εμπόδια.
Το ιδανικό τουφέκι γι αυτό το αγώνισμα μοιάζει με αυτό τουTrap, αλλά με παραδοσιακή κλίση που, σε συνδυασμό με τη ρίγα και την μήκους 71 εκ. κάννη, διευκολύνουν το σκοπευτή να συγκεντρωθεί. Η πρώτη κάννη είναι εξοπλισμένη με Mobilchoke(R) για να επιτρέπει την καλύτερη κατανομή των σκαγιών.

X